menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/11/DSC_8560-960x637_c.jpg

Koláč s mandlovou krustou


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Když se spojí mandle máslo a cukr, nemůže vzniknout nic špatného. A pokud je necháte zapéct v troubě na nízké vrstvě piškotu, z trouby vyndáte naprosto neodolatelný voňavý zákusek. Ta karamelová krusta nahoře je značně návyková.

Recept je inspirovaný švédským karamelovým koláčem Toscakaka, prostě jsem jeho vrchní vrstvu inplantovala na můj oblíbený ricottový korpus. Výhodu vidím v tom, že vrstva korpusu je vláčná i bez velkého množství tuku a je nizoučká. Vlastně přemýšlím, jak by šel koláč upéct bez těsta :-) DSC_8473Pavel o tomhle koláči prohlásil, že je to naprosto dokonalý zákusek k espressu. Ovšem kdyby si ho dával ke každému šálku, který vypije, asi bych jich musela péct několik denně. To bych klidně zvládla, protože takovou rychlovku, upeče i naprostý začátečník. Problém je ale v tom, že by se za chvíli nevešel do dveří…DSC_8482My si ho tentokrát s Bárou servírovaly s horkou 70% čokoládou a vůbec nám kafe nechybělo… DSC_8544

Ingredience:
  • 2 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g ricotty
  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 lžička prdopeče z vinného kamene

Mandlová krusta:

  • 100 g másla
  • 100 g hranolků nebo plátků mandlí
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mléka
Postup:
  1. Do mísy dáme vejce, ricottu a cukr a šleháme do hladka.
  2. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
  3. V malé misce dobře promícháme mouku s prdopečem a vmícháme do krému.
  4. Nakonec přilijeme zchladlé máslo a dobře promícháme v hladké těsto, které rozetřeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (jen dno, boky koláče odřízneme).
  5. Pečeme na 180 oC 15 minut a mezitím si připravíme vrchní krustu.
  6. Do hrnce dáme máslo, cukr, mouku a mléko. Na mírném stupni necháme rozpustit, přidáme mandle, mícháme a necháme cca 2 minuty probublat. Vznikne hustá kaše, kterou odstavíme.
  7. Po 15 minutách by měl být koláč na povrchu tuhý, vyndáme ho z trouby a natřeme na něj uvařenou směs. Vrátíme koláč do trouby a necháme ještě 15 minut dopéct. Na vrchu koláče se vytvoří karamelovo-mandlová vrstva.
  8. Koláč necháme chvíli vychladnout, nožem odřízneme od boku formy a přendáme na mřížku vychladnout.
  9. Podáváme jen tak, ale s kopečkem šlehačky je dokonalý!

DSC_8509DSC_8518DSC_8566DSC_8553DSC_8554

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">