Koláč s mandlovou krustou
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
mandle • máslo • ricottaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Když se spojí mandle máslo a cukr, nemůže vzniknout nic špatného. A pokud je necháte zapéct v troubě na nízké vrstvě piškotu, z trouby vyndáte naprosto neodolatelný voňavý zákusek. Ta karamelová krusta nahoře je značně návyková.
Recept je inspirovaný švédským karamelovým koláčem Toscakaka, prostě jsem jeho vrchní vrstvu inplantovala na můj oblíbený ricottový korpus. Výhodu vidím v tom, že vrstva korpusu je vláčná i bez velkého množství tuku a je nizoučká. Vlastně přemýšlím, jak by šel koláč upéct bez těsta Pavel o tomhle koláči prohlásil, že je to naprosto dokonalý zákusek k espressu. Ovšem kdyby si ho dával ke každému šálku, který vypije, asi bych jich musela péct několik denně. To bych klidně zvládla, protože takovou rychlovku, upeče i naprostý začátečník. Problém je ale v tom, že by se za chvíli nevešel do dveří…My si ho tentokrát s Bárou servírovaly s horkou 70% čokoládou a vůbec nám kafe nechybělo…
Ingredience:
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 250 g ricotty
- 50 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 1 lžička prdopeče z vinného kamene
Mandlová krusta:
- 100 g másla
- 100 g hranolků nebo plátků mandlí
- 80 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mléka
Postup:
- Do mísy dáme vejce, ricottu a cukr a šleháme do hladka.
- Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
- V malé misce dobře promícháme mouku s prdopečem a vmícháme do krému.
- Nakonec přilijeme zchladlé máslo a dobře promícháme v hladké těsto, které rozetřeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (jen dno, boky koláče odřízneme).
- Pečeme na 180 oC 15 minut a mezitím si připravíme vrchní krustu.
- Do hrnce dáme máslo, cukr, mouku a mléko. Na mírném stupni necháme rozpustit, přidáme mandle, mícháme a necháme cca 2 minuty probublat. Vznikne hustá kaše, kterou odstavíme.
- Po 15 minutách by měl být koláč na povrchu tuhý, vyndáme ho z trouby a natřeme na něj uvařenou směs. Vrátíme koláč do trouby a necháme ještě 15 minut dopéct. Na vrchu koláče se vytvoří karamelovo-mandlová vrstva.
- Koláč necháme chvíli vychladnout, nožem odřízneme od boku formy a přendáme na mřížku vychladnout.
- Podáváme jen tak, ale s kopečkem šlehačky je dokonalý!