menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/01/DSC_3749-960x637_c.jpg

Zahřívací kuskus salát


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

V lednici jsem měla novou zásobu koriandru a citronové trávy, tak jsem se pustila do improvizace. A protože nám všem doma zachutnal, přidávám ho sem. Další z řady salátů vhodných i do krabičky. Vydrží několik dní, je pikantní a navíc díky zázvoru zahřívací. Ale už se taky těším na léto, kdy bude bezvadně doplňovat nějakou grilovanou rybu…

kuskus-salatNež stačí kuskus vychladnout, všechny ostatní ingredience máte nakrájené a orestované. Nejpracnější je nasekat opravdu nadrobno zázvor, citronovou trávu, česnek a chilli papričku. Citronová tráva je dřevnatá a pokud by nebyla najemno, byla by v salátu nepříjemná. Všechny tyto ingredience sekám najednou.
Nejdříve je potřeba osmažit lilek a teprve potom přidat nasekanou směs, aby se česnek nepřipálil a nezhořkl. Podušený lilek dodá salátu skvělou pikantní chuť, kterou nakonec doplní sladké pomeranče i změklá cibule.DSC_3718Pokud salát jíte jako hlavní chod, můžete do něj před podáváním přimíchat ještě nějaké salátové listy. Nikdy je nepřidávejte dříve, aby „nezhadrovatěly“ .

Ingredience:
  • 300 g kuskusu
  • 1 lilek
  • 1 velká nebo 2 menší nejlépe červené cibule
  • 1 bulva fenyklu
  • 1 cuketa
  • 2 pomeranče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citronová tráva
  • kousek zázvoru
  • limetový list (nemusí být)
  • chilli paprička (podle chuti s nebo bez semínek)
  • jarní cibulka
  • hrst nasekaného koriandru (v nouzi petrželová nať, ale salát bude méně asijský…)
  • sůl
  • olivový olej

DSC_3722

Postup:
  1. Kuskus promícháme v míse se 3 lžícemi oleje a lžičkou soli, zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme pár minut přikrytý pokličkou. Poté ho načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
  2. Lilek nakrájíme na kostičky, cibuli na klínky a fenykl na tenké plátky.
  3. Lilek osmažíme na oleji a přidáme k němu najemno nasekanou citronovou trávu, zázvor, česnek a chilli papričku (sekáme, dokud nebudeme mít směs opravdu najemno bez větších kousků). Zalijeme troškou vody, osolíme, vložíme limetový list a dusíme, než lilek změkne.
  4. Podušený lilek dáme ke kuskusu, vyndáme limetový list a na stejné pánvi orestujeme cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní fenykl a chvíli na mírném stupni dusíme. Fenykl by měl zůstat křupavý. Směs přendáme do mísy a vše společně promícháme.
  5. Mezitím si nakrájíme pomeranč na čtvrtky a poté na plátky, cuketu na tenká kolečka nejlépe na mandolíně, jarní cibulku na kolečka a koriandr posekáme.
  6. Přidáme do mísy, promícháme a necháme alespoň hodinu rozležet.
  7. Servírujeme samotný, nebo ke grilované rybě a masu.

kuskus-salatkuskus-salatkuskus-salatkuskus-salatkuskus-salat

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">