Dhal neboli obyčejná čočka
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
červená čočka • kokosové mléko • rajčataPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Pokud si mám vybrat fastfood a nablízku je indický, jdu tam. Prvním důvodem je chuť a vůně toho všeho koření, které si tak úplně doma vytvořit nedokážu. A druhým neméně podstatným je jednoznačně chleba Naan, čerstvě vytažený z pece a pomazaný máslem.
A protože indické recepty nejsou nijak složité, až na směsi koření, a ani časově náročné, přidávám je do našeho jídelníčku celkem často…hlavně ty vegetariánské, např. dýňové kari nebo mungo v kešu omáčce. Je to samozřejmě počeštěná nebo spíše moje verze a nesrovnávám ji s tou pravou indickou. Berte to jako inspiraci, že i z obyčejné čočky se dá uvařit chutné jídlo, když k ní přidáte jen pár ingrediencí. A ty ještě můžete upravit podle svých chutí a koření, které máte v šuplíku.Tak tady je moje verze čočkového dhalu, který si můžete dát jen tak jako polévku, pokud ji více naředíte, nebo s rýží, když necháte konzistenci kaše. Do přicházejícího sychravého počasí se skvěle hodí.
Jo a jen pro vysvětlení „dhal“ nebo taky po česku „dal“ znamená luštěniny, které se nemusí namáčet, protože jsou oloupané, což je i žlutá čočka, loupané fazolky mungo apod.
5 – 6 porcí
Ingredience:
- 1 hrnek červené čočky
- cca 3 hrnky vody
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička kurkumy
- 1 chilli paprička nebo mleté chilli kořeni
- 2 limetové listy
- 2 rajčata, nebo 2 lžíce krájených rajčat z plechovky
- 250 ml kokosového mléka (nebo 150 ml šlehačky)
- sůl
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
Postup:
- V hrnci dáme vařit čočku do změknutí cca 15 minut, kontrolujeme, aby se voda nevyvařila, můžeme dolít vroucí vodou.
- Mezitím si rozehřejeme na středním stupni ve větším hrnci nebo pánvi máslo, přidáme hořčičné semínko, když začne vyskakovat, přidáme limetové listy, kurkumu, necháme rozvonět a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Cibule se obalí kořením a necháme ji restovat na mírném stupni, než změkne, přidáme nasekaný česnek a chilli papričku a chvíli společně restujeme.
- Rajčata nakrájíme nadrobno a přilijeme ke směsi. Mícháme a necháme je změknout a povařit.
- Nakonec osolíme, vlijeme kokosové mléko, uvařenou čočku a 5 minut vaříme. Podle chuti dosolíme.
- Čočka by měla mít konzistenci kaše nebo hustší polévky.
- Podáváme s rýží nebo s pečivem. Můžeme ozdobit černým sezamem.