menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_4168-960x637_c.jpg

Dhal neboli obyčejná čočka


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket


Pokud si mám vybrat fastfood a nablízku je indický, jdu tam. Prvním důvodem je chuť a vůně toho všeho koření, které si tak úplně doma vytvořit nedokážu. A druhým neméně podstatným je jednoznačně chleba Naan, čerstvě vytažený z pece a pomazaný máslem.

A protože indické recepty nejsou nijak složité, až na směsi koření, a ani časově náročné, přidávám je do našeho jídelníčku celkem často…hlavně ty vegetariánské, např. dýňové kari nebo mungo v kešu omáčce. Je to samozřejmě počeštěná nebo spíše moje verze a nesrovnávám ji s tou pravou indickou. Berte to jako inspiraci, že i z obyčejné čočky se dá uvařit chutné jídlo, když k ní přidáte jen pár ingrediencí. A ty ještě můžete upravit podle svých chutí a koření, které máte v šuplíku.cockaTak tady je moje verze čočkového dhalu, který si můžete dát jen tak jako polévku, pokud ji více naředíte, nebo s rýží, když necháte konzistenci kaše. Do přicházejícího sychravého počasí  se skvěle hodí.
Jo a jen pro vysvětlení „dhal“ nebo taky po česku „dal“ znamená luštěniny, které se nemusí namáčet, protože jsou oloupané, což je i žlutá čočka, loupané fazolky mungo apod.

5 – 6 porcí

Ingredience:
  • 1 hrnek červené čočky
  • cca 3 hrnky vody
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 chilli paprička nebo mleté chilli kořeni
  • 2 limetové listy
  • 2 rajčata, nebo 2 lžíce krájených rajčat z plechovky
  • 250 ml kokosového mléka (nebo 150 ml šlehačky)
  • sůl
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
Postup:
  1. V hrnci dáme vařit čočku do změknutí cca 15 minut, kontrolujeme, aby se voda nevyvařila, můžeme dolít vroucí vodou.
  2. Mezitím si rozehřejeme na středním stupni  ve větším hrnci nebo pánvi máslo, přidáme hořčičné semínko, když začne vyskakovat, přidáme limetové listy, kurkumu, necháme rozvonět a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Cibule se obalí kořením a necháme ji restovat na mírném stupni, než změkne, přidáme nasekaný česnek a chilli papričku a chvíli společně restujeme.
  4. Rajčata nakrájíme nadrobno a přilijeme ke směsi. Mícháme a necháme je změknout a povařit.
  5. Nakonec osolíme, vlijeme kokosové mléko, uvařenou čočku a 5 minut vaříme. Podle chuti dosolíme.
  6. Čočka by měla mít konzistenci kaše nebo hustší polévky.
  7. Podáváme s rýží nebo s pečivem. Můžeme ozdobit černým sezamem.

dhal-cockadhal-cockadhal-cockadhal-cocka

Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT

Uložit recept na později v Pocket



lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

Print Friendly, PDF & Email
">