menu
http://www.prodobroty.cz/wp-content/uploads/2018/12/DSC_0595-960x637_c.jpg

Perníčky


RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI

PDF | VYTISKNOUT RECEPT

Babička je nikdy nepekla, dělala asi 50 druhů cukroví, ale perníčky mezi ně nepatřily. Na stromečku visely jen skleněné a papírové ozdoby. Máma cukroví neměla ráda, pekla maximálně mrkvové a ořechové, které se nakrájelo rádýlkem a šup s ním do trouby. Prostě to musela být rychlovka. A tak jsem tradici pečení a zdobení perníčků v naší rodině zavedla až já.

Minulé roky jsme se scházeli s partou kamarádů, několika kily těsta a pekli perníčky dohromady. Domu jsme si každý odnášel krabici od bot plnou voňavých srdíček, zvonečků, hvězdiček a podobných tvarů. U nás se pak snědly, ještě než se rozležely a ozdobily. Takže jsem musela péct ještě jednou. To už jen malou dávku. Jak nám děti rostou, už je těžké najít termín a péct společně. Letos si tu krabici budu muset upéct asi jen s Bárou…A protože se blíží 1. adventní neděle, času už moc není.dsc_0580Aby měly perníčky tu správnou barvu, je potřeba použít žitnou mouku. Tradičně se tak vždy dělaly a nebylo potřeba přidávat na obarvení kakao, jak uvádějí některé recepty s pšeničnou moukou. Do těsta už roky přidávám doma umleté perníkové koření, které se ve výsledné chuti nedá s kupovaným srovnat. Jeho příprava je popsána zde a pokud máte obyčejný elektrický mlýnek na kávu, hotovo je za pár sekund. Mlýnek mám za pár stovek a používám ho téměř denně na mletí různých semínek, ořechů a koření.img_9436Těsto je lépe připravit minimálně den dopředu, aby se koření rozleželo. Z kila mouky je těsta opravdu hodně, záleží, jestli perníčky máte i na stromeček nebo jen na jídlo. Dávka se dá zmenšit podle potřeby.DSC_1941

Ingredience:
  • 1 kg žitné mouky
  • 500 g cukru moučka
  • 6 vajec
  • 120 g medu
  • 250 g másla
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky prdopeče nejlépe z vinného kamene
  • perníkové koření
  • vejce na potření perníčků

Bílková poleva:

  • 1 bílek
  • 1 lžička přecezené citronové šťávy
  • 150 – 200 g cukru moučka – podle velikosti bílku
Postup:
  1. Nejdříve si rozpustíme máslo s medem a necháme vychladnout.
  2. Mouku nasypeme do mísy, zamícháme do ní cukr, koření, sodu a prdopeč.
  3. Do středu vyklepneme vejce, nalijeme máslo s medem a řádně propracujeme. Pokud nemáte robot, je lepší těsto vypracovat na válu. Těsto má konzistenci podobnou modelíně, trochu lepivé.
  4. Těsto rozdělíme na menší části, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odležet.
  5. Po odležení těsta (nejméně 1 den) vyválíme na pomoučeném válu placku asi 3 mm tlustou a vykrajujeme různé tvary. Pokud chceme ozdoby na stromeček, brčkem vypichujeme dírky na uvázání mašličky.
  6. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 cca 10 až 15 minut. Pokud je přepečeme budou hůře měknout, je potřeba pečení hlídat a nenechat je na krajích zhnědnout.
  7. Po vytažení z trouby perníčky ještě teplé potíráme rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé.
  8. Uložíme do uzavíratelné nádoby, než je budeme zdobit bílkovou polevou.

DSC_1959DSC_2209DSC_0613DSC_0607

 

Komentáře

2 Print Friendly, PDF & Email
PDF / VYTISKNOUT RECEPT


lucka

Pro Dobroty – Všechny důležité okamžiky, oslavy, setkávání s kamarády i všednodennosti se většinou odehrávají okolo stolu. Vše kolem jídla mě zajímá a baví, archiv a zároveň kuchařka pro mě, moje děti a pár přátel.

FACEBOOK LUCKA FACEBOOK PRO DOBROTY INSTAGRAM

Menu

2 Print Friendly, PDF & Email
">