Perníčky
RECEPTY SE STEJNÝMI INGREDIENCEMI
med • žitná moukaPDF | VYTISKNOUT RECEPT
Uložit recept na později v Pocket
Babička je nikdy nepekla, dělala asi 50 druhů cukroví, ale perníčky mezi ně nepatřily. Na stromečku visely jen skleněné a papírové ozdoby. Máma cukroví neměla ráda, pekla maximálně mrkvové a ořechové, které se nakrájelo rádýlkem a šup s ním do trouby. Prostě to musela být rychlovka. A tak jsem tradici pečení a zdobení perníčků v naší rodině zavedla až já.
Minulé roky jsme se scházeli s partou kamarádů, několika kily těsta a pekli perníčky dohromady. Domu jsme si každý odnášel krabici od bot plnou voňavých srdíček, zvonečků, hvězdiček a podobných tvarů. U nás se pak snědly, ještě než se rozležely a ozdobily. Takže jsem musela péct ještě jednou. To už jen malou dávku. Jak nám děti rostou, už je těžké najít termín a péct společně. Letos si tu krabici budu muset upéct asi jen s Bárou…A protože se blíží 1. adventní neděle, času už moc není.Aby měly perníčky tu správnou barvu, je potřeba použít žitnou mouku. Tradičně se tak vždy dělaly a nebylo potřeba přidávat na obarvení kakao, jak uvádějí některé recepty s pšeničnou moukou. Do těsta už roky přidávám doma umleté perníkové koření, které se ve výsledné chuti nedá s kupovaným srovnat. Jeho příprava je popsána zde a pokud máte obyčejný elektrický mlýnek na kávu, hotovo je za pár sekund. Mlýnek mám za pár stovek a používám ho téměř denně na mletí různých semínek, ořechů a koření.Těsto je lépe připravit minimálně den dopředu, aby se koření rozleželo. Z kila mouky je těsta opravdu hodně, záleží, jestli perníčky máte i na stromeček nebo jen na jídlo. Dávka se dá zmenšit podle potřeby.
Ingredience:
- 1 kg žitné mouky
- 500 g cukru moučka
- 6 vajec
- 120 g medu
- 250 g másla
- 1 lžička sody
- ½ lžičky prdopeče nejlépe z vinného kamene
- perníkové koření
- vejce na potření perníčků
Bílková poleva:
- 1 bílek
- 1 lžička přecezené citronové šťávy
- 150 – 200 g cukru moučka – podle velikosti bílku
Postup:
- Nejdříve si rozpustíme máslo s medem a necháme vychladnout.
- Mouku nasypeme do mísy, zamícháme do ní cukr, koření, sodu a prdopeč.
- Do středu vyklepneme vejce, nalijeme máslo s medem a řádně propracujeme. Pokud nemáte robot, je lepší těsto vypracovat na válu. Těsto má konzistenci podobnou modelíně, trochu lepivé.
- Těsto rozdělíme na menší části, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odležet.
- Po odležení těsta (nejméně 1 den) vyválíme na pomoučeném válu placku asi 3 mm tlustou a vykrajujeme různé tvary. Pokud chceme ozdoby na stromeček, brčkem vypichujeme dírky na uvázání mašličky.
- Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 160 cca 10 až 15 minut. Pokud je přepečeme budou hůře měknout, je potřeba pečení hlídat a nenechat je na krajích zhnědnout.
- Po vytažení z trouby perníčky ještě teplé potíráme rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé.
- Uložíme do uzavíratelné nádoby, než je budeme zdobit bílkovou polevou.